Проектот „Стартап генерација“ е наменет да влијае на развојот на претприемачкиот и иновативниот начин на размислување кај младите луѓе како една од клучните цели на Асоцијација за младинско зајакнување, преку што директно ќе влијае на намалувањето на високата младинска невработеност на национално ниво.

Во текот на програмата ќе се опфатат две категории на млади во посебни циклуса, односно 32 средношколци и студенти од територијата на Скопје. Таа ќе го опфати целокупниот бизнис циклус од креирање и развивање на идеите на учесниците до крајното лансирање на пазарот, а ќе се стави и посебен акцент на развивањето на нивните меки вештини како тимска работа, критичко размислување и комуникациски вештини.

Финалниот настан ќе биде од отворен карактер и ќе ги соедини двете групи на учесници на едно место да ги презентираат своите идеи пред македонската стартап заедница, на која дополнително ќе бидат поканети голем број на млади претприемачи да ги споделат своите приказни со нив, но и потенцијални инвеститори и „бизнис ангели“, кои би можеле дополнително да им помогнат во развивањето и реализирањето на нивните идеи.

Сите трошоци поврзани со проектот се покриени од Агенција за млади и спорт и Асоцијација за младинско зајакнување. За сите останати прашања контактирајте нè на info@yea.mk.


ПРОФИЛ НА УЧЕСНИЦИ:
16 ученици од средни училишта од подрачје на Скопје
– 16 студенти
од државните и приватните универзитети од подрачје на Скопје
ДАТИ:
– Средношколци (секоја сабота – 29.02, 07.03, 14.03, 21.03)
– Студенти (секоја недела – 01.03, 08.03, 15.03, 22.03)

МЕСТО: Youth Empowerment Office – YEO, Скопје

КРАЕН РОК ЗА АПЛИКАЦИЈА: 09.02.2020 год.

Close Menu